Categorii
istoria muzicii clasice

Călătorie audio prin muzica clasică 74: Franck, Vieuxtemps, Lalo

Astăzi vin la rând trei compozitori adoptaţi ca „francezi”.

1822-1890 César FRANCK a fost un compozitor de muzică diversă, dar şi organist şi pianist. A fost, de asemenea, profesor. A compus muzică orchestrală, de cameră şi pentru pian, multe într-un arhitectură ciclică. Vom asculta p. a 2-a, allegretto, din cunoscuta Simfonie în re minor şi, ultima mişcare, allegretto poco mosso, din Sonata pentru vioară şi pian în do major (compusă pentru violonistul Eugène Ysaÿe), care este interpretată uneori şi la violoncel:

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/fra1.pdf

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/fra2.pdf

1820-1881 Henri VIEUXTEMPS a fost un compozitor şi violonist belgian. A concertat in SUA şi mai ales în Rusia, unde a trăit o vreme. Este cunoscut pentru cele 7 concerte pentru vioară, însă a compus multe alte piese pentru vioară, violă etc. Vom asculta începutul celui mai cunoscut concert pt. vioară, Concertul nr. 5 în la minor, op. 37:

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/vie.pdf

1823-1892 Édouard LALO a fost un compozitor de origine spaniolă. Violonist şi violoncenist, a compus mai ales pentru acest instrumente, dar şi muzică de cameră sau vocală, ca şi o operă. Este îndeosebi asociat cu Simfonia spaniolă (în fapt, un concert pentru vioară şi orchestră, cu „motive” spaniole, scris pentru marele Pablo de Saraste). Vom încheia acest episod al călătoriei începutul acestei lucrări binecunoscute, p. 1 allegro non troppo:

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/lal.pdf

************************************************************

< 73: Offenbach, C. Schumann * 75: J. Strauss fiul >

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a lower sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.

De Discipulus Simplex

[Dragoş Mîrşanu]: litere, istorie, teologie;
arts, theology and history

2 răspunsuri la “Călătorie audio prin muzica clasică 74: Franck, Vieuxtemps, Lalo”

Lasă un comentariu