Categorii
istoria muzicii clasice

Călătorie audio prin muzica clasică 73: Offenbach, C. Schumann

1819-1880 Jacques OFFENBACH a fost un compozitor francez de origine germană, bine cunoscut pentru genul muzical intitulat operetă. Un idol al contemporanilor săi parizieni, O. a şocat prin frivolitate partea mai conservatoare a societăţii (incl. a lumii muzicale). A fost un adversar al muzicii compatriotului Wagner şi a fost dispreţuit la rându-i de un critic de mărimea lui Berlioz. Vom asculta uverturile operei bufe Orfeu în infern şi a singurei opere dramatice, Povestirile lui Hoffmann, ca şi a baletului Fluturele:

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/offo.pdf

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/offh.pdf https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/offf.pdf

1819-1896 Clara SCHUMANN a fost o pianistă şi compozitoare germană. Născută Wieck, a fost soţia lui Robert Schumann. A fost în primul rând o pianistă de mare calibru. Ca şi soţul ei, a fost foarte la curent cu lumea muzicală a vremii. A dispreţuit muzica lui Wagner şi l-a încurajat pe Brahms. Clara a compus numai până la vârsta de 36 de ani, apoi a abandonat compoziţia considerând că nu are talent şi, ca femeie, oricum ar fi fost puţin probabil să reuşească: „I once believed that I possessed creative talent, but I have given up this idea; a woman must not desire to compose — there has never yet been one able to do it. Should I expect to be the one?” Epoca nostră o ia destul de mult în serios, fiind considerată prima femeie notabilă din sfera muzicii culte.

Vom asculta partea a 3-a Finale. Allegro non troppo; allegro molto a Concertului pentru pian în la minor, op. 7 (la 16 ani, în 1836, cu ajutorul lui Robert Schumann) şi prima dintre cele Drei romanzen für pianoforte und violine, Op. 22 (1855) dedicate partenerului ei de scenă, marele violonist Joseph Joachim.

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/shu_p.pdf

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/shu_v.pdf

************************************************************

< 72: Gounod, Suppé * 74: Franck, Vieuxtemps, Lalo >

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a lower sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.

De Discipulus Simplex

[Dragoş Mîrşanu]: litere, istorie, teologie;
arts, theology and history

Un răspuns la “Călătorie audio prin muzica clasică 73: Offenbach, C. Schumann”

Lasă un comentariu