Categorii
istoria muzicii clasice

Călătorie audio prin muzica clasică 78: Brahms [concerte]

1833-1897 Johannes BRAHMS a fost un mare compozitor german. Pianist la început, nu este recunoscut şi în calitate de compozitor, în principal datorită ideilor opuse unui Liszt sau Noii Şcoli germane. S-a făcut remarcat în cele din urmă la Viena, unde s-a stabilit din 1868, după Recviemul german, primele două simfonii, concertul de vioară, liedurile opp 69-72 şi Trio-ul în do major. A compus în linie clasică (romantică dar ne-wagneriană), fiind în general recunoscut drept urmaşul de drept al lui Beethoven (mai ales prin cele 4 simfonii). O legătură specială cu Robert şi Clara Schumann.

Astăzi propun audiţii din muzica instrumentală de concert, care cuprinde capodopere precum Concertul #1 pentru pian în re minor op 15 (gândit iniţial ca o simfonie, ceea ce aproape a şi rămas) Concertul #2 pentru pian în si bemol major op 83 , Concertul pentru vioară în re major op. 77 sau Dublu Concert pentru vioară şi violoncel în la minor op. 102. Ascultăm din concertele pentru pian (f. dificile pentru pianist), p.1, maestoso, din Concertul #1 şi p. a 2-a, alegro appassionato, din Concertul #2:

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/12/bra15.pdf

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/12/bra83.pdf

din Concertul pentru vioară ascultăm p. 3, allegro giocoso, ma non troppo vivace, iar din Dublu concert, p. 3, vivace non troppo:

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/12/bra77.pdf https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/12/bra102.pdf

************************************************************

77: Bruckner79: Brahms [orchestral] >

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a lower sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.

 

De Discipulus Simplex

[Dragoş Mîrşanu]: litere, istorie, teologie;
arts, theology and history

2 răspunsuri la “Călătorie audio prin muzica clasică 78: Brahms [concerte]”

Lasă un comentariu