Categorii
istoria muzicii clasice

Călătorie audio prin muzica clasică 76: Smetana, Gottschalk, Borodin

1824-1884 Bedrich F. SMETANA a fost un compozitor ceh, precursor al lui Dvorak (naţionalist). Este cunoscut pentru ciclul Ma vlast (Patria mea) şi pentru opera Mireasa pierdută. A compus, de asemenea, muzică de cameră. La nivel general este recunoscut prin partea a 2-a a ciclului Ma vlast, intitulată Vltava:

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/sme.pdf

1829-1869 Louis Moreau GOTTSCHALK a fost un pianist şi compozitor american. A compus mai ales muzică orchestrală şi pentru pian. Cunoscut pentru ritmurile unor BamboulaLe bananierThe Banjo etc. Să ascultăm vesela Manchega (étude de concert), op. 38:

1833-1887 Alexandr BORODIN a fost un compozitor rus de origine georgiană. De fapt, a fost un chimist de renume, iar muzica a rămas un hobby. Pe scurt, de pe wikipedia.ro: „Alături de Balakirev, Rimski-Korsakov, Musorgski și Cui, Borodin a făcut parte, din așa-numitul „Grup al celor Cinci„, care a stat la bazele școlii muzicale naționale ruse, din cea de-a doua jumatate a secolului XIX. În lucrările sale, Borodin și-a îndreptat atenția asupra filonului epic și istoric. Cel mai elocvent exemplu este opera „Cneazul Igor”, compusă pe un libret propriu în 1869″. A mai compus simfonii şi două cvartete pentru coarde. Ascultăm din Cneazul Igor, cavatina de mezzosoprană, „The light of day fades” («Меркнет свет дневной») şi încheiem cu minunata p. a 3-a, Nocturna, din Cvartetul al 2-lea pentru coarde:

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/bor.pdf

https://discipulussimplex.wordpress.com/wp-content/uploads/2010/09/bor2.pdf

************************************************************

< 75: J. Strauss fiul77: Bruckner >

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a lower sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.

De Discipulus Simplex

[Dragoş Mîrşanu]: litere, istorie, teologie;
arts, theology and history

2 răspunsuri la “Călătorie audio prin muzica clasică 76: Smetana, Gottschalk, Borodin”

Lasă un comentariu