Bibliografie patristică şi bizantină românească

– o idee mai veche care s-a strecurat, iarăşi, între noi:

Bibliografie patristică şi bizantină românească:

http://bibliografie-pb.blogspot.com/

Teologie istorică – contribuţiile româneşti la studiul creştinismului în perioada antică/patristică şi medievală/bizantină

Introducere

Bibliografia patristică şi bizantină românească işi propune să fie un instrument pentru cei interesaţi de istoria creştinismului şi a teologiei în perioada A.D. 1-1500. Ea este editată de Dragoş Mîrşanu şi Pr. Dragoş Bahrim.

Pe lângă studiile de autor în limba română, ea va include traducerile patristice, ca şi contribuţiile româneşti în limbi străine. Nu considerăm a fi o prioritate includerea traducerilor în româneşte din literatura patristică modernă, dar cele mai importante titluri vor fi şi ele, sperăm, prezente. De asemenea, pot fi incluse şi articolele cercetătorilor străini care au apărut în publicaţii din România.

Eticheta de perioadă patristică şi bizantină este folosită datorită familiarităţii în spaţiul românesc. Prin aceasta nu se doreşte, însă, excluderea studiului tradiţiei creştine din Apusul medieval (de până la Reformă). Titlurile importante din domeniu (în special, cele aflate în relaţie cu Răsăritul epocii) vor trebui incluse.

Dorim să includem, cu prioritate, cele mai recente contribuţii: începând cu anii 2000, apoi anii 1990 şamd. Astfel, bibliografia va fi cu atât mai completă cu cât este mai recentă (mai ales, spre ex., în cazul recenziilor). Prin aceasta, sperăm că ea va împlini şi rolul de a aduce la cunoştinţa autorilor de azi contribuţiile colegilor.

Această bibliografie se doreşte rezultatul unui efort colectiv. Vă rugăm să folosiţi formularul pentru a introduce titluri absente. Bibliografia curentă va fi mereu disponibilă aici.

Reclame

Un gând despre „Bibliografie patristică şi bizantină românească

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s