Călătorie audio prin muzica clasică 54: Berlioz

Berlioz

1803-1869 Hector BERLIOZ. Vorbim astăzi despre un compozitor romantic prin excelenţă, dispus să-şi arate în compoziţiile sale toate trăirile proprii. Nu a fost un copil-minune, nu a ştiut să cânte la nici un instrument (urmez aici pe H. Schonberg, Vieţile marilor compozitori, ed. Lider: „dacă nu ştia să cânte la un instrument, ştia însă să cânte la o sută: orchestra simfonică”). Revoluţionar, avangardist, „iubea însăşi ideea de romantism: nevoia de autoexprimare şi de bizar, în opoziţie cu idealurile clasice ale ordini şi ale constrângerii”. Sinfonia fantastică (1830) este prima lucrare de muzică programatică (relatează o poveste). Berlioz avea o atracţie pentru grandios. S-a inspirat din romanticul timpuriu Beethoven şi nu a fost interesat în clasici precum Haydn sau Mozart. A fost cel mai mare critic muzical al vremii sale; a scris şi un tratat de instrumentaţie. A scris opere precum Troienii fiind inspirat de scrierile marilor Virgil, Byron, Shakespeare. Între compoziţiile mai cunoscute: Simfonia Romeo şi Julieta; Simfonia Harold în Italia; Damnaţiunea lui Faust; Recviem.

Acultăm aici: [1] p a 4-a, Drumul supliciului, din Simfonia fantastică, Episod din viaţa unui artist, Op. 14; [2] Uvertura la Carnavalul roman, op. 9; [3] Un fragment vioi al p.1 din La damnation de Faust (legendă dramatică), op. 24; [4] Din Recviem, op.5, ascultăm Quaraens me:

************************************************************

<<< 53: Donizetti, Bellini, Moscheles, Bertini *** 55: Glinka, Strauss I >>>

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a lower sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.
Reclame

2 gânduri despre „Călătorie audio prin muzica clasică 54: Berlioz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s