Călătorie audio prin muzica clasică 53: Donizetti, Bellini, Moscheles, Bertini

Donizetti

1797-1848 Gaetano DONIZETTI a fost unul dintre marii compozitori de operă italieni. Deşi a compus şi în alte genuri muzicale, este cunoscut aproape numai pentru operele sale, între care cele mai faimoase sunt comedia L’elisir d’amore (1832) sau opera de bel canto Lucia di Lammermoor (1835), ca şi Lucrezia Borgia (1833), La fille du régiment (1840) sau Don Pasquale (1843). Vom asculta pentru ilustrare ariile Una Furtiva Lagrima din Elixirul dragostei şi Tombe degli avi miei – Fra poco a me ricovero din Lucia di Lammermoor:

1801-1835 Vincenzo BELLINI a fost un alt mare compozitor italian de operă de tip bel canto. A trăit puţin dar a compus opere foarte reuşite precum La sonnambulaNorma şi I puritani. Vă invit să ascultaţi aici două arii: Son vergin vezzosa din Puritanii şi cea mai cunoscută dintre ariile sale, Casta Diva din Norma.

1797-1870 Ignaz MOSCHELES a fost un compozitor şi pianist evreu de limbă germană din Boemia, ce a activat la Londra şi Leipzig. Astăzi este mai puţin cunoscut, dar în epocă a fost în prim-planul scenei muzicale. Muzica sa conţine, notabil un număr de 8 concerte pentru pian şi un ciclu de frumoase fantezii pe teme folclorice. Dintre acestea din urmă vă invit să ascultăm Recollections of Ireland Op 69; The Groves of Blarney׃ Andante sostenuto espressivo:

Bonus: Henri BERTINI (1798-1876) a fost pianist şi profesor de pian. Un compozitor minor, dar o piesă minunată: Etude Op. 29, No. 16

************************************************************

<<< 52: Schubert [lieduri 2; orchestrate, transcrise, adaptate] *** 54: Berlioz >>>

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a lower sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.
Anunțuri

2 gânduri despre „Călătorie audio prin muzica clasică 53: Donizetti, Bellini, Moscheles, Bertini

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s