Călătorie audio prin muzica clasică 46: Schubert [simfonii]

Schubert1797-1828 Franz SCHUBERT a fost un mare compozitor vienez. Deşi plecat din această viaţă la numai 31 de ani, a compus enorm de mult. Este îndeosebi cunoscut pentru compoziţiile de salon şi de casă, precum sunt liedurile şi piesele pentru pian (solo şi la patru mâini). La acest moment cel puţin, pot spune că Schubert este compozitorul meu preferat, alături şi înaintea lui Beethoven. Determinarea cere pe Beethoven, iar melancolia, pe Schubert. Simplu, nu?

Opera sa este variată. A compus, notabil, muzică de cameră, muzică pentru pian, lieduri şi simfonii. Chiar dacă fără rezultate deosebite, S. a compus şi muzică sacră sau de operă. Probabil că nu vă voi recomanda din acestea din urmă, însă, oricum, cred că voi face un adevărat tur de forţă oferindu-vă, anticipez, 7 episoade dedicate muzicii sale. De gustibus… bear with me, if you please.

Astăzi vom ilustra componenta simfonică. S. a alcătuit un număr „variabil” de simfonii 🙂 în funcţie de cum se face numărătoarea. Veţi întâlni uneori „Complete 10 symphonies”, dar aici sunt incluse şi fragmente simfonice.  Vă recomand să ascultaţi acum, împreună cu mine, prima parte, allegro, a Simfoniei a 5-a în si bemol major, D485 (1816), urmată de extraordinara parte a 2-a, andante con moto în sol major, a Simfoniei a 8-a „neterminată” în si minor, D759 (1822) şi, la sfârşit, de partea întâi, allegro moderato, a Simfoniei a 9-a, „cea mare”, în do major, D944 (celebrată de Schumann şi cântată pentru prima dată, în 1839, de Mendelssohn).

************************************************************

<<< 45: Rossini *** 47: Schubert [m. cameră; 1] >>>

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a lower sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.

>

Reclame

2 gânduri despre „Călătorie audio prin muzica clasică 46: Schubert [simfonii]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s