Călătorie audio prin muzica clasică 44: Czerny, Meyerbeer, Mercadante, Loewe

Să cunoaştem acum câţiva compozitori mai puţin ascultaţi astăzi.

1791-1857 Carl CZERNY a fost pianist şi compozitor, fiind în general recunoscut ca primul mare profesor de pian. „Studiile” pentru acest instrument sunt, după cum ne puteam aştepta, cele mai cunoscute dintre compoziţiile sale. Ascultăm însă aici partea a 4-a din Duo concertante pentru flaut şi pian, op. 29, rondo – allegretto:

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2010/09/cze.pdf

1791-1864 Giaccomo MEYERBEER a fost un compozitor de operă celebru în vremea sa, căzut însă aproape cu totul în uitare azi. Câteva dintre cele mai cunoscute opere, precum Les Huguenots (1836), L’Africaine (p. 1865) sau Dinorah (1859) mai sunt uneori puse în scenă. Să ascultăm o arie din Les Huguenots (O beau pays de la Touraine!) şi una din Dinorah (Ombra leggera):

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2010/09/meyh.pdf

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2010/09/meyd.pdf

1795-1870 Saverio MERCADANTE a fost un compozitor italian, mai ales de opere. Acestea, printre care Il Giuramento (1837), nu au trecut proba timpului (precum au trecut-o cele ale contemporanilor săi italieni Donizetti sau Bellini) şi sunt foarte puţin cunoscute astăzi. În schimb, numele său este cunoscut pentru compoziţiile pentru flaut şi orcherstră de coarde, între care se detaşează frumosul Concert pentru flaut în mi minor (1819). Iată aici partea a 3-a, rondo russo:

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2010/09/mer.pdf

1796-1869 Carl LOEWE a fost un compozitor, dirijor şi bariton german. Deşi a compus şi opere sau oratorii, este cunoscut numai datorită liedurilor sale, mai ales al acelora de tipul „baladă”. Ilustrăm aici cu liedul „Nimeni n-a văzut”:

************************************************************

<<< 43: Weber *** 45: Rossini >>>

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a lower sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.
Reclame

2 gânduri despre „Călătorie audio prin muzica clasică 44: Czerny, Meyerbeer, Mercadante, Loewe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s