Călătorie audio prin muzica clasică 29: Pleyel, Dussek, Cherubini

Pleyel
Pleyel

Urmăm lui Mozart cu o serie de compozitori clasici foarte apreciaţi la timpul lor, dar mai puţin ştiuţi astăzi.

1757-1831 Ignace PLEYEL a fost un compozitor austriac foarte cunoscut în vremea sa; a activat în diverse ţări: Ungaria, Italia, Franţa, Anglia. Pe lângă activitatea componistică, el a fost editor de carte muzicală şi constructor de piane. Muzica sa, reprezentată mai ales prin cele 41 de simfonii şi 70 de cvartete pentru coarde, este caracterizată prin simplitate şi, mai ales, printr-o extraordinară melodicitate (asemenea muzicii unui Schubert, mai târziu).  Ilustrez aici cu prima mişcare, allegro moderato, a Cvartetului Op. 2 nr. 2:

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2010/08/ple.pdf

1760-1812 Jan Ladislav DUSSEK a fost un compozitor şi virtuoz al pianului ceh. A activat în foarte multe ţări europene, printre care Rusia şi Anglia. Fiind desigur un reprezentant al clasicismului târziu, D. a şi anticipat romantismul în unele dintre compoziţiile sale pentru pian. A compus, notabil, o serie de sonate şi concerte pentru pian, ca şi muzică de cameră. Să ascultăm prima mişcare, allegro, a Concertului pentru pian în sol minor, Op. 49:

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2010/08/dus.pdf

Cherubini
Cherubini

1760-1842 Luigi CHERUBINI a fost un compozitor mult apreciat în timpul vieţii (printre alţii, de Haydn şi, mai ales, de Beethoven, care îl considera cel mai mare compozior contemporan), dar minor între preferinţele melomanului de azi (ca şi în cazul lui Pleyel). Născut în Florenţa, a activat în Italia, Anglia şi Franţa. A compus opere, cantate, motete, numeroase mise dar şi valoroase cvartete de coarde şi o simfonie în 4 părţi. Este îndeosebi cunoscut astăzi pentru opera Medea (1797) şi pentru Recviemul în do minor (1816). Să ascultăm ultima parte a Simfoniei, 4. allegro assai şi aria Medeei, „Dei tuo figli”, din actul I:

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2010/08/ches.pdf

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2010/08/chem.pdf

************************************************************

< 28: Mozart [m. de operă şi sacră]30: Beethoven [concerte pian] >

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a lower sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.
Reclame

2 gânduri despre „Călătorie audio prin muzica clasică 29: Pleyel, Dussek, Cherubini

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s