Basileia – o nouă revistă teologică

cover1

Semnalez astăzi apariţia unei promiţătoare reviste dedicată „studiilor teologice şi umaniste”, editată de un seminar teologic, şi anume de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iaşi. Este vorba de revista BASILEIA, care poate fi găsită online aici (cu posibilitatea descărcării materialelor în PDF).

Contribuind şi eu la primul număr (I, 1-2/2008) nu-l voi recenza aici exhaustiv. Remarc însă faptul că e probabil unica publicaţie serioasă a unui seminar ortodox, care să ofere deci studii care, prin tematică şi provocare ştiinţifică, să intereseze îndeosebi  seminariştii, ca şi pe toţi cei care sunt la începutul studiilor teologice avansate.  Se doreşte cred ca şi elevii seminarişti, precum şi studenţii în teologie,  să-şi poată publica aici rezultatele strălucite ale studiilor lor. De altfel, în primul număr se regăseşte un astfel de studiu scris de doi seminarişti, premiat la un concurs inter-seminarial. Mi se pare o idee excelentă ca o revistă să poată promova cercetările serioase ale începătorilor. [Nu cu mult timp în urmă, îmi amintesc că până şi masteranzii aveau mari dificultăţi în a-şi vedea publicate cercetările]. De asemenea, celelalte studii, să le zicem „seniorale” apărute în revistă să aibă mereu în atenţie şi acest public de începători. Nu totul trebuie scris arid, pentru un cerc select de iniţiaţi, care se reduce uneori la degetele de la o singură mână.

Comitetul editorial este alcătuit dintr-un colectiv de profesori ai seminarului, condus de Pr. Prof. Dragoş Bahrim. Nu m-ar mira ca, în viitor, revista să fie consiliată şi de un board ştiinţific superior. Desigur, revista apare cu binecuvântarea episcopului locului, IPS Teofan al Iasilor, Moldovei şi Bucuvinei. Studiile sunt însoţite de rezumate în limba engleză.

Vă invit să urmăriţi activitatea acestei reviste şi, de ce nu, să colaboraţi, fie că sunteţi începători ori avansaţi în studiul teologiei şi al stiinţelor conexe.

Anunțuri

Un gând despre „Basileia – o nouă revistă teologică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s