Călătorie audio prin muzica clasică 17: Sammartini, Pergolesi, Gluck

1700-1775 Giovanni Battista SAMMARTINI a fost un compozitor italian aflat între baroc şi clasicism, cunoscut mai ales prin simfoniile sale. Apreciat în epocă de Bach, a fost şi învăţător marelui Gluck. Să ascultăm un fragment din Concertul pentru blockflöte în Fa (Siciliano).

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2011/02/samm.pdf

1710-1736 Giovanni Battista PERGOLESI a fost un compozitor italian afirmat, în scurta sa viaţă, la Neapole. Compozitor al unor opere bufe, compune înainte de moarte o capodoperă, un Stabat Mater (pentru soprană, contralto, instrumente de coarde şi basso continuo). Să ascultăm un fragment din aceasta din urmă:

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2011/02/perg.pdf

Gluck
Gluck

1714-1787 Christoph Willibald GLUCK a fost un compozitor german considerat un reformator în operă şi, in general, în muzica cultă, care trece odată cu el de la baroc şi pre-clasicism la clasicism (perioadă ilustrată îndeosebi de Haydn, Mozart şi Beethoven). A fost deosebit de cunoscut în epocă pentru operele sale. Cea mai celebră dintre ele este Orfeo ed Euridice: „Premiera a avut loc la Viena, in 1762, cu un libret in limba italiana si cu rolul titular scris pentru un castrato alto sau contratenor. In 1774, Gluck revizuieste opera pentru a putea fi cantata de un tenor, schimband si libretul in limba franceza”. Aria „Che farò senza Euridice” din actul III este larg cunoscută, fiind cantată deopotrivă de soprane, mezzosoprane sau tenori. S-o ascultăm în înterpretarea unei mezzo-soprane:

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2011/02/gluck.pdf

************************************************************

<<< 16: Geminiani, Tartini, Locatelli *** 18: C.P.E. Bach, J. Stamitz, Benda >>>

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a low sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.
Anunțuri

2 gânduri despre „Călătorie audio prin muzica clasică 17: Sammartini, Pergolesi, Gluck

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s