În România nu merită să ai succes (Andrei Pleşu)

De mult nu m-am înfiorat aşa precum azi citind această frază: „În România nu merită să ai succes”.

Andrei Pleşu despre VALORILE DIN ROMÂNIA:

Câştigă prost, se confruntă cu un blocaj general al posturilor universitare, fac muncă de subalterni anonimi. Dar şi dacă apucă să se afirme în vreun fel, chiar dacă excelenţa lor profesională devine incontestabilă, statutul lor nu e niciodată garantat. 

Cohorte întregi de frustrare, invidie, resentiment, băşcălie, relativism sau indiferenţă se mobilizează pentru a „demitiza“ tot ceea ce li se pare că abuzează de prestigiu şi reuşită profesională. Cutare? Un prost. Cutărică? Un impostor. Cutărescu? Plagiator, lingău, profitor, mâncător de tinere vocaţii etc. În România nu merită să ai succes. Devii antipatic, suspect, albie de porci. Despre oricine se poate spune orice. Nimeni nu e mai presus de batjocură, nimeni nu scapă de scărmăneala ignoranţei sigure de sine şi fericite să muşte bălos din „aşa-zişii“, „auto-numiţii“ „băieţi buni”. În toate meseriile. 

Citeşte întreg textul aici

Anunțuri

Un gând despre „În România nu merită să ai succes (Andrei Pleşu)

 1. Romania nu este tara succesului.
  Romania este tara martiriului.

  Cine iubeste pe oameni nu se pune in capul lor, ii slujeste. Si din aceasta stare de slujire gaseste prieteni. Cine sa vrea sa ia acest loc al smereniei?
  Au nu s-a observat pana acum ca marile noastre personalitati, autenticii valorosi sunt modesti? Ei nu culeg lauri ce se ofilesc. Ei au alta rasplata. Au bucuria de a fi de folos celuilalt clipa de clipa. Stradaniile lor sunt destinate si dedicate semenilor. Oamenii acestia nu tanjesc dupa insigne de ”tinichea” pentru ca ei insisi sunt ”aur” lamurit in foc.
  ”Asa-zisii”,”auto-numitii””baieti buni” sunt si in alte locuri de pe acest pamant. Raiul nu este nici acolo.
  La noi se manifesta toate cu o franchete ca o atitudine de ”lupta fatisa”. In tarile ”succesului” se face ”box profesionist” cu manusi fine. Intre timp, la noi, se importa manusi. Ele se vor oferi gratis, apoi cu diferite promotii, astfel ca si aici sa fie o tara a succesului, unde sa se uite de Rai si sa se creada ca aici pe pamant este totul.
  Traind in Romania iti mai poti aduce aminte si de alte realitati, spirituale. Cine le ignora se sufoca de ”insucces”.
  De ce se personifica ”statul”? El, ca insitutie, nu poate sa aiba dureri de cap ca sa „suspine”. Este impersonal. Statul poate fi „democrat”, „totalitar” dar nu „mioritic”. De cand are un sens peiorativ acest cuvant? Cine a stat macar doua-trei zile pe langa un baci la stana poate sti ce inseamna sa ai in grija niste mioare, sa te bucuri de acest privilegiu al spatiilor si persoanelor. Domnul filosof isi permite sa deformeze acest inteles. DEX 98: spatiu mioritic – univers spiritual specific românesc a cărui matrice o reprezintă spaţiul geografic românesc (în concepţia lui L. Blaga). [Pr.: mi-o-] – Mioriţa (n. pr.) + suf. -ic.
  Sursa: DEX ’98
  Institutiile „Statului” sunt alcatuite din oameni. Pentru cat timp, nu stim. Noi asa nadajduim. Si acestia au nevoie de sprijinul nostru.
  Daca are domnul Plesu vreun regret in privinta rasplatirii si recunoasterii valorilor noastre din mediul academic, si nu numai, astept sa aiba si o initiativa civica. Poate ca ar fi mai multe persoane dornice sa sustina o initiativa de acest gen. Un program-proiect de mediatizare a mentorilor nostri, a modelelor noastre.
  Ca „filosof al cetatii” asteptam sa aiba si initiative civice concrete, ajutatoare, corectoare. Adica sa devina el insusi „model”, „reper” care zideste. Asa ii dorim.
  Voie buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s