Călătorie audio prin muzica clasică 6: Albinoni

1671-1750 Tomaso ALBINONI, a fost un mare compozitor şi violonist veneţian. Înainte de 1705, a scris în special trio sonate şi concerte de vioară, iar după a scris solo sonate şi concerte pentru oboi.

Oboi
Oboi

Spre deosebire de cei mai mulţi dintre compozitorii din vremea sa, nu pare să fi văzut în vreun post nici în cadrul bisericii nici la curte. A scris circa cincizeci de opere dintre care 28 au fost scrise in Veneţia între 1723 şi 1740, dar în prezent este cunoscut în principal pentru muzica sa instrumentală, în special concertele sale pentru oboi. Muzica sa instrumentală a atras atenţia în mod deosebit lui Johann Sebastian Bach, care a scris cel puţin două dintre fugile sale pe teme de Albinoni.

– Dintr-unul dintre concertele mele favorite, Concerto a cinque pentru oboi în re minor, Op.9 Nr.2, iată prima mişcare, Allegro e non presto, varianta cu trompeta solist:

– şi mişcarea a 2-a, Adagio, în varianta cu oboi,

* Nu putem uita şi de faimosul Adagio in Sol Minor pentru coarde şi orgă. Se ştie de obicei că a fost reconstituit de muzicologul italian Remo Giazotto după un fragment al părţii lente din trio sonata, ce s-a descoperit printre ruinele Bibliotecii de stat din Dresda. Se pare însă că Adagio-ul nu are nimic de-a face cu Albinoni, ci e compus de Giazotto (1958). Să ni-l reamintim:

************************************************************

<<< 5: Torelli, Purcell, A. Scarlatti *** 7: Cantemir >>>

Disclaimer: No copyright infringement was intended. The musical samples have a low sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.
Reclame

4 gânduri despre „Călătorie audio prin muzica clasică 6: Albinoni

    1. Nu va pot promite, caci compozitorii de opera si opereta imi sunt mai putin familiari si de aceea nu voi oferi foarte multe piese. Insa, in anumite cazuri, spre exemplu la Puccini, cred ca voi ilustra si cu opereta, spre exemplu La rondine. Apoi, ceva din sec. 20, dar mai e pana acolo. D.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s