Călătorie audio prin muzica clasică 1: Introducere

Fiind iubitor al muzicii clasice și preocupat de aceasta în desfășurarea sa istorică (deh, e vorba de „constituția” mea, bănuiesc), m-am gândit să încep azi un lung periplu cronologic, de la un compozitor la următorul. E vorba de peste 125 de compozitori de care am oarece habar, și pe care i-aș revizita cu această ocazie. Nefiind un specialist, selecțiile audio vor fi strict expresii ale gustului meu. Poate că uneori voi justifica alegerea (dacă voi considera că sunt în stare să o fac, dar cel mai adesea nu). Dacă mă veți însoți în această călătorie, o veți face, așa cum o fac și eu, doar în spirit de amator. Acest proiect nu are nici o pretenție științică ori educativă (nu vor fi date detalii despre interpretările audio, care sunt exclusiv spre ilustrare).
La întrebarea „de când putem vorbi de muzică clasică” voi răspunde în cel mai simplu mod posibil: probabil de la Renaștere, de pe la 1400, de când avem primele nume „sonore” de compozitori. Primul compozitor mare este considerat a fi Claudio Monteverdi (1567-1643), ce aparține barocului timpuriu. Asta nu înseamnă că nu merită să vedem și să ascultăm ce a fost până la acesta.
***
Astăzi, cu prilejul acestei „introduceri” la un proiect ce se va întinde, bănuiesc, pe o perioadă apreciabilă, voi sugera spre audiție expresii ale muzicii de dinainte de Renaștere, care sunt la limita perioadei clasice.
Astfel, să ascultăm:
1. muzică gregoriană
https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2011/02/unknown.pdf
2. muzică bizantină, ilustrată de o compoziție a Sf. Ioan Cucuzel (c. 1280-1360): Ps. 111, glas 4.
https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2011/02/kouk.pdf
3. Philippe de Vitry (1291-1361) a fost un compozitor francez de cântece /chansons și motete, apreciat de Petrarca.  Iată spre ilustrare un motet, „O canenda vulgo per compita – Rex quem metrorum – Rex regum”

https://discipulussimplex.files.wordpress.com/2011/02/vitry.pdf

************************************************************

***  2: „Renascentiştii” >>>

Disclaimer: No copyright infringement is intended. The musical samples have a low sound quality (<85 kbps) and are included for illustrative purposes only. However, should anyone feel diferently about any file, I will remove the link.

Reclame

3 gânduri despre „Călătorie audio prin muzica clasică 1: Introducere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s