Opera Live in HD: Angela Gheorghiu, Alagna, Brenciu

hd_met

Decis sa îmbrăţişez ceea ce nou şi bun (în raritatea sa), am fost azi la cinema să urmăresc, pentru prima oară, o operă interpretată în direct aiurea, numai nu în sală… în acest caz transmisia de la MET din New York, cu opera „La Rondine” de Puccini. O experienţă interesantă, pe care o datorez lecturii acestui blog de muzică clasică. M-am simţit pe alocuri precum cei care mergeau, odinioară, înainte ca Tv-ul să devin un bun personal, la cinema, să vadă jurnalul de ştiri. E puţin probabil că iubitorii de operă ar veni la cinema să vadă o înregistrare, după cum nici microbiştii nu s-ar uita la un meci înregistrat. Când ştii că e live, însă, e altceva. Dovada? Audiențele depășesc 100 de mii de spectatori. Să fi visat Puccini la așa ceva?

Transmisia a început la ora Belgiei 19 şi s-a terminat spre ora 22. Amfitrioana transmisiunii a fost soprana Renée Fleming, pe care o ştiu mai ales ca interpretă a liederurilor lui Schubert. Imaginile din culise cu interpreţii, cu schimbarea decorurilor au fost o frumoasă mişcare pentru promovarea operei (programul fiind considerat de americani drept educaţional).

Despre opera ca atare: m-am bucurat să-i pot urmări live pe Angela Gheorghiu, pe Roberto Alagna şi pe Marius Brenciu în această operă puciniană puţin cunoscută. Angela a fost răcită, și toți au dat de înțeles că a decis să nu anuleze mai ales pentru că această reprezentație era transmisă live pe glob. Toţi au fost la înălţime, mai ales în actul cel mai reuşit, al treilea. Poate vocea lui Alagna să fi fost un pic mai puțin cizelată, sau catifelată, decât ne-am fi așteptat. Corul din actul doi a fost şi el memeorabil. Am avut prilejul să ascult interviul dat în pauză de Angela, care a vorbit ca, de obicei, ca un star. Fiind invitată de Fleming să transmită ceva către România, ea a făcut acest lucru cu exuberanță și, aș zice, chiar cu multă mândrie. Deși nu sunt de obicei dispus să iert barbarisme în vorbire precum „cancelez”, în contextul babiloniei de limbi și a stresului, acest lucru a fost, credeți-mă, pe deplin pardonabil. Faptul că vorbea ln românește unei audiențe mari care nu știa această limbă (afară de un infim fragment dintr-un procent), m-a făcut să îmi amintesc de… Lucian Bute 🙂 [că veni vorba de sport, aș zice că americanii iubesc să pună starurile din medii străine să vorbească în limbile lor exotice, precum de exemplu îl ruga un comentator pe Tony Parker să zică ceva în franceză, orice! Și Fleming a zis după ce vorbise Angela „ce limbă frumoasă”. Ce nu știe ea, dar a intuit, e că tocmai așa e] Mă întreb în câte cinematografe din România a fost transmisă opera… poate că numai prin vreun multiplex bucureștean, dar sper să mă înșel. Update: într-adevăr, doar aici.

Marius Brenciu a dat și el un interviu, fiind unul dintre titularii acestei reprezentații. S-a adus vorba că e din aceași nație cu Angela, și a fost întrebat dacă a primit sfaturi de la ea. E totuși ceva să ai 2 români în roluri principale la MET și pot să spun că am avut ceva doză de mândrie în mine. Care, după cum se vede, m-a făcut să scriu acest text lung. E prima oară când îl urmăresc pe Marius într-o operă. Cred că ascultasem până acum doar arii disparate. A fost după cum spuneam, bun (această recenzie, care se referă la o reprezentație anterioară, numește debutul său „impressive”). În calitate de amator, mă întreb totuși dacă faptul că a luat o notă înaltă în falsetto în actul 3 a fost o mișcare normală sau ca să fie „on the safe side”. Cred că nu e nevoie să insist, doar să spun totuși pe scurt că frumosul cuplu Gheorghiu-Alagna a fost ca de obicei cel mai la înălțime în scenele care cereau un bun joc de scenă. După mine, chiar ca amator, e clar că fac parte amăndoi din specia actorilor-căntăreți, decăt a cântăreților-actori.

Dacă e să mă plâng de ceva: m-aș fi așteptat ca spectatorului să i se dea și o broșură, un libret, ceva. Asta ar fi întregit atmosfera de spectacol de operă ca atare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s