Adio lui Soljeniţîn, un alt Boethius

Astăzi a plecat dintre noi un mare om, un drept. Prin soarta sa şi prin scrierile sale, un nou Boethius, aş zice, şi, probabil, mai presus decât acela: Arhipeleagul Gulag este o altă ediţie, nesfârşit mai tragică a Mângâierilor filozofiei.

Ca adolescent, am citit de cel puţin 5 ori O zi din viaţa lui Ivan Denisovici. Asta şi în aşteptarea traducerii Arhipelagului Gulag (3 vol, Editura Univers, 1998). Chiar dacă nu imi amintesc cu precizie, cred că am aflat prima dată de acest autor din paginile Jurnalului Fericirii, unde Nicolae Steinhardt relatează soluţia soljeniţiană de supravieţuire: să te convingi pe tine însuţi că ai murit, şi ca atare nimic nu te va mai putea afecta.

Recomand biografia scrisă de soţia sa cu talent şi profunzime: Natalia Reşetovskaia, Soljeniţîn, Editura Mydocenter, Iaşi, 1995, 287 p.

Nefiind interesat în mod deosebit de politică sau de istoria contemporană, văd în S. un mare om şi un mare autor. Despre profet sunt convins că se vor găsi legiuni să scrie mai bine decât mine. Îi voi citi şi eu, cu moderaţie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s