Imagini mişcate 5: Citeşte-mi buzele

Dacă sunteţi pasionaţi de thrillere sau dacă aveţi planificată curând o seară de gen, vă recomand filmul lui Jacques Audiard din 2001, Sur mes lèvres (English title: Read my Lips). Invitaţia e valabilă, desigur, şi dacă doriţi, pur şi simplu, un film bun 🙂
Carla (Emmanuelle Devos) e o femeie ce lucrează într-o companie pariziană. Având serioase probleme de auz (foloseşte un aparat) şi fiind, de asemenea, mai degrabă timidă, ea lasă a se ghici o minimă participare la viaţa socială. Organizarea unui interviu pentru a-şi angaja un asistent îi prilejuieşte întâlnirea cu un fost condamnat pe nume Paul (Vincent Cassel), proaspăt ieşit din penitenciar (înainte de termen). În ciuda faptului că acesta nu are competenţa necesară ocupării postului, Carla îl angajează, cu speranţa nedeclarată că el o va plăcea, că îi va alunga singurătatea şi că o va ajuta să obţină siguranţa de sine ce îi lipseşte.
Intriga se construieşte pe fundalul problemelor anterioare ale lui Paul cu lumea interlopă. Carla, de care privitorul se simte imediat ataşat, nu va rămâne în afara acestui peisaj. Totul, datorită unui formidabil ataşament care se naşte între cei doi, Doamnă şi Vagabond: ea, fata cea cuminte, fragilă şi cu deficienţe, care are resurse nebănuite; el, mână de bărbat, niţel necioplit, hoţ de ocazie şi profitor, care este însă, dincolo de toate, un „băiat bun”.
Avem de-a face, astfel, în primul rând, cu un film care dezvoltă o relaţie ciudată de încredere şi o dragoste nedefinită, şi doar în al doilea rând cu un thriller sadea (suspans, violenţă, etc). Cu alte cuvinte, e un film despre cum ea învaţă sa fie el şi el învaţă să fie ea: totul, impachetat într-o poveste de tip „it’s okay to steal from the thieves” care poate trimite pe alocuri la Bonnie & Clyde.
Vă va surprinde, garantat!

 Sur mes lèvres [Citeşte-mi buzele], reg. Jacques Audiard. Franţa, 2001. Thriller. Cu Vincent Cassel, Emmanuelle Devos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s