Imagini mişcate 1: Napola – Elite für den Führer

„Oamenii construiesc istoria. Noi construim oamenii.” 

NapolaFilm german, apărut în 2004. NAPOLA (ref. Nationalpolitische Lehranstalt) este povestea dramatică a tineretului german căzut victimă încercării naziste de a creşte şi promova o rasă superioară. În centrul poveştii, care se desfăşoară în 1942, se află personajul unui adolescent, Friedrich, al cărui talent pentru practicarea boxului îi oferă şansa de a se putea înscrie într-un liceu de elită, în perspectiva unei vieţi fără griji, dedicată patriei şi mai ales Führerului. Discursul ideologizant al profesorilor va include, de altfel, şi perspectiva poziţiei pe care viitorii germani de nădejde o vor avea, nu în Germania, ci la Washington, Londra sau Moscova.
În ciuda reacţiei violente a tătălui său – un simplu muncitor – la auzul intenţei sale, Friedrich se prezintă pentru înscriere într-unul dintre liceele speciale Napola şi ia contact cu duritatea educaţiei cazone. Asistăm apoi, pe parcursul desfăşurării filmului, la transformarea acestui adolescent dintr-un naiv euforic într-o persoană care preferă să se rateze decât să se dezumanizeze. Fundamentală pentru acest parcurs este prietenia colegială pe care o leagă cu Albrecht, fiul conducătorului regional al partidului. Acesta are o fire înclinată spre studiu şi poezie, aflându-se, fatalmente, în dezacord cu aspiraţiile tatălui său pentru sine (urmarea unei cariere în SS). Pe măsură ce creşte alienarea dintre viziunea despre viaţă a lui Albrecht şi discursul tiranic al tatălui său – cu al său punct culminant, sinuciderea primului –, Friedrich începe să sesizeze la rându-i contradicţiile între coordonatele educaţiei primite şi cerinţele umanităţii noastre.
Scenele cele mai memorabile sunt, în opinia mea, două. Prima cuprinde executarea unui copil rus („prizonier de război” evadat) de către tătăl lui Albrecht de faţă cu acesta şi cu ceilalţi liceeni, în total contrast cu încercarea fiului său de a pansa rănile şi a salva copilul. A doua scenă descrie exerciţiul de înot între două copci pe unui lac îngheţat, prilej pentru Albrecht să renunţe la viaţă în prezenţa colegilor săi. Friedrich încearcă disperarea de a nu putea face nimic pentru a-l opri pe acesta din gestul său, Albrecht oprindu-se sub gheaţă la mijlocul parcursului.
În acest context, cedarea deliberată a lui Friedrich în meciul de box care ar fi urmat să ridice prestigiul sportiv al liceului lor a fost predictibilă. Exmatriculat, Friedrich porneşte spre casă neavând mai nimic, dar deţinând un bilet pentru „viaţă”.
Un film care invită la meditaţie. Inclusiv asupra acestui mic detaliu: este făcut de nemţi despre ei…

Napola – Elite für den Führer / Before the Fall. Regia Dennis Gansel. Olga Film, Germania, 2004 (film artistic).

Reclame

Un gând despre „Imagini mişcate 1: Napola – Elite für den Führer

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s